Varje år drabbas omkring 25 000 personer i Sverige av stroke – en allvarlig sjukdom som kan förändra livet på ett ögonblick. Strokeförbundet finns till för att sprida kunskap om stroke, driva på för en mer jämlik vård och ge stöd till både drabbade och deras anhöriga.
Strokeförbundets huvudsakliga uppdrag är att öka medvetenheten kring stroke i samhället. Det handlar om både hjärnblödning och blodpropp i hjärnan, och förbundet arbetar för att minska antalet drabbade genom upplysning och förebyggande insatser.
– Vi vill nå ut brett och öka kunskapen om stroke och vad det är, hur det kan förebyggas och varför det är så viktigt att snabbt få rätt vård, säger Carina Petersson, förbundsordförande.
Förbundet arbetar också med intressepolitik, där man driver frågor om vård och rehabilitering, både på lokal och nationell nivå.
Stöd för både drabbade och anhöriga
Runt om i landet finns ett 60-tal strokeföreningar som erbjuder mötesplatser, aktiviteter och stöd till personer som haft en stroke – och deras närstående.
– Att få komma till en plats där man träffar andra i samma situation är väldigt viktigt. Även anhöriga kan behöva stöd, särskilt när livet förändras efter en stroke, betonar Carina.
På nationell nivå bidrar förbundet med rådgivning, informationsmaterial och stöd via sin hemsida, där bland annat AKUT-testet finns för att snabbt känna igen stroke-symptom.
Känn igen stroke genom att lära dig AKUT-testet
Ojämlik vård – en nationell utmaning
En central fråga för förbundet är att alla som drabbas ska få tillgång till rätt vård, oavsett var i landet man bor.
– Det är stor skillnad mellan olika regioner. På vissa håll får man vård på en strokeenhet, vilket är avgörande för återhämtningen, medan man på andra platser hamnar på avdelningar som inte är anpassade. Så ska det inte få vara.
Förbundet jobbar för att alla ska få tillgång till strokeenheter och likvärdig rehabilitering – även i glesbygdsområden där avstånden till större sjukhus är långa.
Vägen framåt – rehabilitering och forskning
Att få rätt vård är avgörande, men även tiden efter sjukhusvistelsen innebär stora utmaningar. Många som haft en stroke lider av hjärntrötthet eller kognitiva svårigheter som kan göra det svårt att återgå till arbetslivet.
– Problemen märks inte alltid utåt, vilket kan göra det svårt att få rätt stöd. För anhöriga innebär det ofta en stor omställning.
Förbundet delar årligen ut miljoner till forskning, och arrangerar Nationella strokedagen den 13 maj – i år med temat “Stroke har många ansikten”.
– Vi vill visa att stroke kan drabba både unga och gamla. Genom forskning, stöd och upplysning kan vi göra stor skillnad, men vi behöver allmänhetens hjälp. Bli medlem, sprid kunskap eller ge ett bidrag – varje insats räknas.
Strokeförbundet arbetar för att sprida kunskap om stroke, dess riskfaktorer, symptom och konsekvenser. Förbundet hjälper de som har fått stroke, närstående och övriga intresserade.